ÇAYKUR, 2021 yılı yaş çay kampanyasında ayrımcı bir ilanla, 500 erkek mevsimlik işçinin istihdam edeceğini açıkladı.
ÇAYKUR tarafından 2021 yılı yaş çay kampanyasında istihdam edilecek 500 (ERKEK) mevsimlik işçi için başvuruların başlayacağı gün ve şartları ile ilgili detaylar belli oldu.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada dikkat çeken en önemli detay ise işe alınacak olanların erkeklerden oluşması ve kadınlar kuraya katılamayacak olması.
“ÇAYKUR’DA ERKEKLERE İŞ VAR KADINLARA YOK”
GENÇAĞA KARAFAZLI –
ÇAYKUR yaptığı açıklamada, 2020 KPSS Ön lisans P93 puan türünden 60 ve üzeri puan almış olması, İş başvurusunda bulunacak geçici beden işçisi (tahmil-tahliye) adaylarının; 18- 50 yaş aralığında, Erkek, En az İlkokul mezunu, Müracaat edecekleri işyerinin bağlı bulunduğu İlin İl ve İlçelerinde ikamet etme, Şartlarını taşımaları gerekmektedir.
Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde işe alınacak geçici beden işçileri, 12 Nisan 2021 Pazartesi günü saat 10.00 da Rize Yenişehir Kapalı Spor Salonunda İŞKUR nihai listeleri esas alınarak noter huzurunda yapılacak olan kura çekimiyle belirlenecektir. Denildi.
ÇAYKUR kura ile alacağı ve ÇAYKUR’da çalıştıracağı 500 işçinin de erkek olma şartı getirmesi çeşitli tepkilere neden oldu.
DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası Rize bölge başkanı Ramazan Sarıoğlu, alınacak işçilerin erkek olma şartına itirazımız var derken, İHD Rize temsilcisi Günay Karafazlı, bu anlayışın erkek egemen bir anlayış cinsiyetçi ayrımcı bir anlayış olduğunu belirterek tepki gösterdiler.
“BU BİR CİNSİYET AYRIMCİLİĞIDIR”
DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası Rize bölge başkanı ÇAYKUR emeklisi Ramazan Sarıoğlu, bunun cinsiyetçi bir ayrım olduğuna dikkat çekerek “ çay işletmeleri bünyesinde alınacak olan 500 işçi erkeklerden olma şartına itirazımız var.
Bugün dünyanın dört bir yanında emek mücadelesi veren yüzbinlerce kadın emekçiler vardır. Kadın emekçiler çok zor şartlarda geleceği ve yaşamı için mücadele ederken verilen işin kadın ve ya erkek işi olduğuna bakmadan çalışmaktadır.
Ben 29 yıl süresince ÇAYKUR’da emek veridim. Kadınlarımızın ÇAYKUR’un fabrikalarında her alanda çalışmalarında hiçbir engel yoktur. Kadınlarımızın başaramayacağı hiçbir iş yoktur.
Böylesi bir dünyada bazı iş kollarında erkeklerin dahi yapmaya cesaret edemediği işleri kadın emekçiler rahatlıkla yapmaktadırlar. 21. Yüz yılda bu gibi cinsiyet ayrımcılığı hiç hoş bir davranış değildir. Bu anlayış eşitlikçi anlayışa da aykırıdır Çay işletmeleri genel müdürlüğü bu konuyu bir kez daha düşünmelidir” diyerek düşüncelerini sosyal medya hesabından paylaştı.
“DÜNDEN BUGÜNE HİÇ BİR ŞEY DEĞİŞMEMİŞ”
ÇAYKUR kuruma alacağı ve bedenen çalıştıracağı 500 işçinin erkek olacağını açıklamasına İnsan Hakları Derneği (İHD) Rize temsilcisi Günay Karafazlı tepki gösterdi.
Karafazlı, “Rize kadın futbol takımı kulüp başkanı İdris Ocak, kadın futbol takımı için destek istediği ÇAYKUR eski Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’nun “Kadın sporculara yardım etmem, günahtır” sözlerini hatırlatarak ; “dünden bugüne hiçbir şey değişmediğini görüyoruz”.
Kadınların sosyal ve ekonomik alanda olmasından rahatsız olan açıkça cinsiyetçi bir yaklaşım içerisinde olan bu kafalar kadını 2. Sınıf görme anlayışını her alanda sürdürdüklerini ÇAYKUR da gerçekleşecek işçi alımında görmekte mümkün.
“BU ANLAYIŞ CİNSİYETÇİ AYRIMCI BİR ANLAYIŞTIR”
ÇAYKUR ayrımcılık yapmadan çağrısını yapar isteyen erkek, kadın müracaatını eder kuraya katılır. Kimsenin kadın, erkek diye ayrımcılık yapmaya hakkı yoktur. Bu anlayış cinsiyetçi ayrımcı, insan haklarına aykırı bir anlayıştır.
“KADINLAR HER ALANDA VARDIR”
Bugün kadınlarımız, her türlü aracı sürebiliyor, uçakta, gemide kaptanlık yapabiliyor, Fabrikada tütün sarabiliyor, denizde hamsi avına, çay bahçesinde sırtında onlarca kilo çayı taşıyabiliyor, fındığı, mısırı sırtlayıp götürebiliyorken ÇAYKUR’un fabrikalarında neden çalışamaz deniliyor. Bu anlayış erkek egemen anlayışının bir yansımasıdır.
“BU ANLAYIŞIN SONUCU KADINLAR KATLEDİLİYOR”
Ülkemizde her gün şiddet gören, saldırıya uğrayan ve Her hafta bir kadının katledilmesindeki temel neden bu cinsiyetçi ayrımcı anlayışların hala etkin bir şekilde sürdürülüyor olmasındandır.
Çay işletmeleri genel müdürlüğü yetkilileri bu cinsiyetçi ayrımcı tutumlarından vaz geçmelidirler. Unutmamalıdırlar ki kadın emekçiler olmadan dünya var olamaz güzelleşemez.”