Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

4 Bakanla ilgili Yüce Divan kararı 5 Ocaka ertelendi

4 Bakanla ilgili Yüce Divan kararı 5 Ocaka ertelendi
Gençağa Karafazlı( karafazli@msn.com )
154 views
23 Aralık 2014 - 7:59
Spread the love

Soruşturma Komisyonu, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen 4 eski bakana Yüce Divan yolunun açılıp açılmayacağına karar vermek üzere dün toplandı.
Toplantıda, Güler, Çağlayan ve Bağış, MASAK’ın raporuna itiraz etti. İtirazların değerlendirilmesi için çalışmalarına ara veren komisyon, oylama toplantısının 5 Ocak’a ertelendiğini açıkladı. CHP’li üyeler erteleme kararına tepki gösterdi

17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının ardından bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan komisyonun Yüce Divan oylaması 5 Ocak 2015’e ertelendi. Gerekçe olarak 3 bakanın MASAK raporunda yer alan mal varlıklarındaki orantısız artışa ilişkin tespite yaptıkları itiraz gösterildi.

Soruşturma Komisyonu Hakkı Köylü başkanlığında toplandı. Toplantıya katılan üyelerin önünde 3 bakanın MASAK raporuna yaptıkları itirazlar yer aldı. İtirazlarda bakanlar orantısız mal artışı iddialarını reddetti. Bakanların sundukları belgelerde taşınmaz mal beyanları ile para hareketlerine ilişkin belgeler yer aldı. Komisyon uzmanları bu belgeleri 5 Ocak tarihine kadar inceleyebilecekleri yönünde beyanda bulununca komisyon ertelendi.

İKTİDAR BASKISI VAR

CHP’li Rıza Türmen, komisyonun ertelenmesini iktidarın zaman kazanma çabası olarak niteledi.  “İktidar partisinin, komisyon üyeleri üzerinde baskısı var. Bu baskının olumlu sonuç vermesi için zamana ihtiyaçları var. Bu baskı artacak ve bakanların yüce divana gönderilmesi engellenecek. Komisyon kendi kararına uymamıştır ve komisyon üzerine şaibe düşmüştür. Bundan sonra tarafsız karar vermesini beklemek mümkün değil” dedi.

CHP’li Erdal Aksünger,  9 Ocak’ta teslim edilmesi gereken raporun yazımı için 4 gün kalacağını belirterek şunları söyledi: “Biz raporu görmeden şerh yazamayacağız. Bu da bize rapora şerh yazmak için en fazla 1 gün süre kalacağı anlamına gelir.”

TEKLİFE RET

CHP’li Osman Korutürk ise, komisyonun Egemen Bağış için ertelendiğini belirterek, “Biz o zaman diğer 3 bakanla ilgili karar alalım dedik, kabul etmediler” dedi.

Toplantıyı 5 Ocak’a ertelediklerini dile getiren Köylü, raporu 9 Ocak akşamına kadar TBMM Başkanlığı’na vereceklerini söyledi. “Rapor incelendikten sonra oylamanın seyrini değiştirebilir mi?” sorusuna Köylü, “Bilemem” dedi. “Başbakan ile görüşmeniz oldu mu?” sorusuna Köylü, “Yok” yanıtını verdi.

KARAR OCAK SONU

Yüce Divan oylamasına komisyonun, AK Parti’li 9, CHP’li 4 ve MHP’li 1 olmak üzere 14 üyesi katılacak. HDP’nin tek üyesi istifa etti. TBMM İçtüzüğü’ne göre komisyon raporunu 9 Ocak’a kadar yazarak Meclis’e sunacak. Rapor 10 gün içinde bastırılarak vekillere dağıtılacak. Raporun dağıtılmasının ardından 10 gün içinde genel kurulda görüşülecek. Yüce divan kararı olursa rapor Genel Kurul’da görüşülecek ve oylanacak. Eski bakanların Yüce Divan’da yargılanabilmeleri için Genel Kurul’da en az 276 milletvekilinin oyu gerekecek. Yüce Divan’a sevk kararı alınırsa dosya, 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderilecek.

*İçişleri eski Bakanı Muammer Güler: Rıza Sarraf’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek. Sarraf’la ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçmelerini sağlamak. Sarraf’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. Sarraf’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

*Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan:  Rıza Sarraf’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış: Rıza Sarraf’ın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için  aracılık etmek. Sarraf’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. Sarraf’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar: İmar usulsüzlüklerine göz yummak. Bu projelerin denetimden sorunsuzca geçmesini sağlamak. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için aracılık etmek.

MASAK: BAKANLARIN MAL VARLIKLARI ORANTISIZ

TBMM Soruşturma Komisyonu’nca görevlendirilen MASAK uzmanının hazırladığı raporda, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler’in mal varlıklarının gelirleriyle orantılı olmadığı, Erdoğan Bayraktar’ın kendisi ve eşinin banka hesaplarında “dikkat çekici bir artış olmadığı” tespiti yapıldı.

MASAK raporuna göre, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler’in kendisi ve eşi adına kayıtlı toplam 10 adet taşınmazı var. Banka hesaplarında 24 Ocak 2014 tarihi itibarıyla 2 milyon 247 bin TL para bulunuyor. Eşi Neval Güler adına Çanakkale Ayvacık Mıhlı köyünde 2013 tarihinde tapu harç matrahı 63 bin 333 TL’ye bir taşınmaz satın alınmış; ancak söz konusu taşınmaz mal
bildirimine dahil edilmemiş.

BANKALARDA 945 BİN LİRA

Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in 2003-2013 yılları arasında elde ettiği gelirlerin tetkikinden, şahsın ortağı olduğu şirketlerin 2011 ve sonrasında kurulduğu tespit edildi. Söz konusu şirketlerden Güler’e kâr payı ve borç para verme şeklinde kaynak aktarılmadığı anlaşıldı. Güler’in kızı Burcu Güler’in yasal gelir kaynağının ücret ve kira gelirinden oluştuğu, 2010 yılında tapu harç matrahı 270 bin TL’ye, 2011 yılında 34 bin TL’ye iki adet taşınmaz satın aldığı belirtildi. Bankalardaki 945 bin TL tutarındaki vadeli mevduatının da gelirleri ile orantılı olmadığı vurgulandı.

Raporda Zafer Çağlayan’ın, oğulları Salih Kaan ve Ahmet Çağan’ın 2012 ve 2013’teki taşınmaz alımlarında ve banka işlemlerinde önemli ölçüde artışın olduğu tespit edildi.

GELİRLERİ İLE ORANTISIZ

Kaan Çağlayan’ın tapu harç matrahının 1.2 milyon lira, Ahmet Çağan Çağlayan’ın ise 2.3 milyon lira olarak gerçekleştiği vurgulandı. 2005-2010 arasında gelirlerinin aylık bin 100 lira civarında olduğu, 2011- 2013’te Ahmet Çağan Çağlayan’ın aylık gelirinin 4 bin 500 lira, Salih Kaan Çağlayan’ın ise sadece 2013’te 2 bin 600 lira olduğu, taşınmaz alım ve bankacılık işlemleri tutarlarının kayıtlı gelirleri ile önemli ölçüde orantısız olduğu ifade edildi.

PİYANO BİLDİRİMDE YOK

Zafer Çağlayan’ın kendisi ve eşinin mal varlığı ile ilgili olarak vermiş olduğu mal bildirimleri incelendiğinde, genel olarak bildirimlere konu olan mal varlıklarının kaynakları, borçlar ve sebeplerinin mal bildirimlerine konu edilmediği vurgulandı.

Saat ve piyano dışında mal varlığındaki artış ve azalışlarla ilgili süresi içinde mal bildiriminde bulunduğu tespit edilmiştir. Çağlayan’ın ifadesinde 40 bin avro ödenerek satın aldığını söylediği piyano mal bildiriminde belirtilmedi. Egemen Bağış’ın ise, 2002 sonunda 2 taşınmazı olduğunu, 2005’ten sonra 8 taşınmaz edindiği belirtildi.

KREDİ BİLE KULLANMAMIŞ

Bağış’ın bakanlığı süresince üç taşınmaz satın aldığı ve iki taşınmaz sattığı tespit edildi. Bağış’ın 13 Ekim 2010’de Ankara’da yüzde 50’si üzerine kayıtlı bir taşınmazın yanı sıra, 29 Kasım 2010’da İstanbul İstinye’de eşi Beyhan Bağış adına ve 13 Kasım 2011‘de Ankara’da kendi adına tapu harç matrahları 500 biner lira olarak beyan edilen iki taşınmaz aldığı belirlendi. Bağış’ın hesaplarında kendi adına alınan iki taşınmaz ile ilgili banka transferine ve kredi kullanımına rastlanılmadı.

Beyhan Bağış’ın yüzde 99 paya sahip ortağı olduğu Dekorname Şirketi’nin ortaklarına 2013’te 3 milyon 779 bin TL borçlu göründüğü, 31 Aralık 2013’te bunun 1 milyon 565 bin TL’ye düştüğü tespit edildi.

MAAŞ İLE ALINAN MALLAR

Bağış ve eşinin aylık kredi ödemeleri düşüldüğünde harcama, tasarruf ve yatırımlarını finanse edebilecek aylık ortama gelirlerinin 2008 için 7 bin 350 TL, 2009 için 6 bin 300 TL, 2010 için 8 bin 300 TL, 2011 ve 2012 için yaklaşık 9 bin TL, 2013 yılı ilk beş ayı için 11 bin 600 TL olabileceği belirlendi.

Soruşturma Komisyon’un CHP’li üyesi Erdal Aksünger, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler’in MASAK’ın raporuna yazılı olarak itirazda bulunduğunu söyledi. Aksünger, “MASAK raporu yeni değil. Niye, daha önce itiraz etmediler?” tepkisini gösterdi

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -