Kuzey Teve


betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Tüm Köy sen “Üretici köylülerin borçlarının bu yılki taksitlerini tamamen silmek gereklidir”

Tüm Köy sen “Üretici köylülerin borçlarının bu yılki taksitlerini tamamen silmek gereklidir”
16 views
16 Nisan 2025 - 20:18
Spread the love

Haber: Coşkun Özbucak

(ORDU) – Tüm Üretici Köylüler Sendikası (TÜM KÖY SEN) Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, zirai don olan yerlerin afet bölgesi ilan edilmesinin zorunluluk olduğunu belirterek, “Sermayenin vergilerini bir gecede silip ek kredi destekleri sunan iktidar, yüz binlerce üretici köylünün don felaketi nedeniyle yaşadığı felaketi telafi etmek için zirai don yaşanan bölgeleri afet bölgesi ilan etmelidir” dedi.

Video oynatıcı

00:00
00:53

Sağra, sendika üyeleriyle yaptığı toplantıda, fındık politikalarının değerlendirilmesinin yanı sıra zirai don nedeniyle yaşanan mağduriyeti de görüştü. Toplantı sonrası yapılan basın açıklamasında zirai don olan yerlerin afet bölgesi ilan edilmesi istendi.

Sağra toplantıda şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz hafta yaşanan zirai don felaketinin sonuçları bu hafta daha belirgin hale geldi. Ülke genelinde don felaketi nedeniyle çeşitli ürünlerimiz zarar görürken Ordu’da da başta fındık ve kivi zarar gördü. Fındık yapraklanıp filiz vermeye başladığı süreçte yağan kar sonrası don felaketiyle karşı karşıya kaldık. Ordu’da özellikle 250 metre sonrası yükseklerde dondan kaynaklı zarar çok fazla.

Yaşanan her felaket sonrası genelde aynı cümleler kurulmakta ve “çiftçilere destek olunmalı”, “çiftçilerin zararları karşılanmalı” denilmektedir. Afet yaşanan bölgelerde yapılan resmi ziyaretlerde ise “çiftçilerimizin yanındayız gereken yapılacaktır” denilmektedir. Çiftçilere destek olunmalı ama nasıl? Bakanlık, çiftçilerin yanında nasıl olacaklarının yanıtını vermemektedir.”

“2090 sayılı Afet Yasası değiştirilmeli”

“Çiftçilerin yanındayız diyen iktidar ve bakanlık öncelikle zirai don yaşanan bölgenin “afet bölgesi” ilan edilmesini sağlamalıdır. Burada da başka bir sorun kaşımıza çıkmaktadır. 2090 sayılı “Tabi Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun” afetlerden zarar gören çiftçilere yardım etmek üzere değil etmemek üzere hazırlanmış bir kanundur. Çünkü, bu kanunun 2. maddesi yardımların yapılabilmesini “ürünlerinin, canlı-cansız üretim araçlarının ve tesislerinin değer itibariyle en az % 40 oranında zarar görmesi şartına bağlamaktadır. Meyve ağaçları, seralar ve bitkilerinin donması yetmiyor, hayvanından tarım alet ve makinaları ve tesislerinin de toplam olarak zarar görmesi şartı aranmaktadır. Hal böyle olunca afet bölgesi ilan edilse bile yardım alma olanağı imkansızlaşırken, herkese yeni kredilerle borçlanma dayatılmaktadır. Yaşanan bu zirai don felaketi nedeniyle bir kez daha 2090 sayılı bu kanunun çiftçinin toplam mal varlığının en az % 40 zarar görme şartının kaldırılması çağrısı yapıyoruz.

2090 sayılı afet kanunu işlevsizleşmiştir. Bunun nedeninin biri de tarım ürünlerinde görülen zararların karşılanması için TARSİM zorunluluğudur. Tüm Köy Sen olarak bunun adının “desteğinde özelleştirilmesi” olarak değerlendiriyoruz.”

“Borçlar silinmeli, maddi destek sağlanmalı”        

“Pek çok üretici köylü, yaşanan zirai don nedeniyle bu yıl ürün alamayacak duruma gelmiştir. Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat bankasına olan borçlarının ertelenmesinin bir anlamı yok. Üretici köylülerin borçlarını ertelemek değil bu yılki taksitlerini tamamen silmek gereklidir.

Sermayenin vergilerini bir gecede silip ek kredi destekleri sunan iktidar yüz binlerce üretici köylünün don felaketi nedeniyle yaşadığı felaketi telafi etmek için bir an önce 2090 sayılı afet yasasında üretici köylüler lehine değişiklik yaparak zirai don yaşanan bölgeleri AFET BÖLGESİ ilan etmelidir.

Üretici köylülere destek olunmalı ve ek kredi verilmeli demenin de üretici köylüler açısından bir anlamı yoktur. Üretici köylülerin yanında olmak ve desteklemek demek onların bu felaketten çıkmaları için ücretsiz girdi desteği sağlanması ve yaşamını devam ettirebilmesi için nakdi destek verilmesi demektir.

TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) kapsamında tarım sigortası yapılırken yüksek verim hesabı üzerinden belirlenen sigorta bedeline karşılık, sigorta kapsamında zarar ödemeye gelince hesaplanan düşük verim üzerinden düşük zarar tazmini ise diğer bir problemdir. Üreticinin zararlarının tam karşılanması sağlanmalıdır.

Tüm Köy Sen olarak üreticilerin haklarının alınması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Üretici köylüyü sendikalarında örgütlenmeye çağırıyoruz.” İfadelerini kullandı

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

2024 Kuzeyteve.com