GENÇAĞA KARAFAZLI-SÜMEYYE ÇELİK
Rize- Cumhuriyet Halk Partisi Çay bölgesi il başkanları yaş çay sezonu öncesi taban fiyat beklentilerini açıkladı. CHP Artvin İl Başkanı Orhan Atan, Giresun İl Başkanı Gökhan Şentürk, Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’in ev sahipliğinde Rize’de ortak bir basın toplantısı düzenleyerek iktidar olmaları halinde 2024 yaş çay fiyatını 25 TL desteklemeyi ise 3 TL olarak açıklayacaklarını ifade etti.
“SON 40 YILIN ORTALAMASINI ALDIĞIMIZDA ÇAY ÜRETİCİSİNİN ÇOK BÜYÜK BİR ŞEKİLDE YOKSULLAŞTIRILDIĞINI GÖRÜYORUZ”
CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Dünya’da en yüksek enflasyonun olduğu 4’üncü ülkeyiz Arjantin Suriye ve Lübnan’da sonra 4’üncü sıradayız. Afrika ülkelerinden bile enflasyonumuz yüksek. Çay üreticileri uzun zamandan beri enflasyona karşı mağdur edilmektedir. Tabi sadece Çay üreticilerimiz değil Fındık, Buğday ve diğer tüm tarım ürünleri üreticilerimizde de aynı şekilde yüksek enflasyon karşısında ezilmekte emeklerinin haklarını alamamaktadır.1978 yılından bu yana Çay fiyatlarına sadece gerçekleşen enflasyon rakamları üzerinden zam yapılmış olsa (ÜFE ve TÜFE’ye göre) yaş çay alım fiyatının Kilogram başına 30 ile 35 TL arasında olması gerekiyordu. Son 40 yılın ortalamasını aldığımızda Çay üreticisinin çok büyük bir şekilde yoksullaştırıldığını ve çok ciddi maddi kayıplara uğradığını görürüz. Çay üreticisinin yoksullaştırılma tablosunu önümüzdeki günlerde açıklayacağız.
BİZ İKTİDARDA OLSAYDIK YAŞ ÇAY’DA TABAN FİYATI YAŞ ÇAY ALIM FİYATINI 25 TL OLARAK AÇIKLAYACAKTIK.
Ziraat odalarının yapmış oldukları açıklamayla 1 Kg Yaş Çay yaprağının toplanma maliyetini hesaplamış ve yaş çay fiyatının 25 TL olması gerektiğini açıklamışlardır. Genel Başkanımız Özgür Özel 19 Mart 2024 tarihinde Pazar İlçemizde yapmış olduğu açıklamasında Çay Fiyatının en az 25 TL olması gerektiğini söylemiştir. Resmi olarak Yıllık olarak gerçekleşmiş enflasyon % 68 olmasına rağmen Resmi bağımsız enflasyon kuruluşlarına göre yıllık gerçekleşmiş oran % 128. Üzenindedir ayrıca gerçekleşecek resmi enflasyon tahminlerine göre de % 35-40 bandında bir enflasyon hedeflemesi var. Bunların hükümetin açıklamış olduğu rakamlar. Destekleme primi de 30 Krş. ’ten kg başına 3 TL’ye çıkartılmalıdır. Parti olarak önermiş olduğumuz Çay Kanunu’nda Destekleme primleri otomatik olarak hükümetin iki dudağı arasında bırakılmaktansa otomatik olarak her yıl açıklanan Yaş Çay alım fiyatının % 10 ‘kadar açıklayacağımızı çay kanununda biz belirtmiştik.Biz iktidarda olsaydık Yaş Çay’da Taban Fiyatı uygulaması gelecek ve 2024 yılı Yaş Çay alım fiyatını 25 TL olarak açıklayacaktık. Gene hazırlamış olduğumuz Çay Kanunu’nda yer aldığı üzerine destekleme Fiyatını 3 TL olarak açıklayacaktık.
“ÇAYKUR’U VARLIK FONUNDAN ÇIKARARAK KORUMAYA DEVAM EDECEĞİMİZİ BİR KEZ DAHA AYNI KARARLILIKLA AÇIKLIYORUZ”
Çay tarımını bölgeye getiren, Çay’da alım garantisi getirerek Çay tarımının gelişmesini sağlayan ve İlk Çay fabrikasını kurarak Çay sanayisinin gelişmesine öncülük eden Cumhuriyet Halk Partisinin İl Başkanları olarak Cumhuriyet Ürünü olan Çay tarımını korumaya, Çaykur’u Varlık Fonundan çıkarak korumaya devam edeceğimizi bir kez daha aynı kararlılıkla açıklıyoruz. Bu basın açıklamamızı Karadeniz Bölgesi İl Başkanları adına Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun il Başkanları olarak yapıyoruz.
Basın Açıklamamıza destek veren Karadeniz Bölgesi İl Başkanlarımız, Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Ordu, Samsun, Sinop, Amasya, Bartın, Zonguldak, Çankırı, Düzce, Bolu, Karabük, Çorum, Sakarya, Tokat, Kastamonu, il başkanlarımız bugün burada yaptığımız basın açıklamasını desteklediklerini beyan etmişlerdir. Çay üreticisinin haklarını alabilmek için her türlü mücadelede destek vereceklerini sizlerin aracılığıyla açıklamış oluyoruz” dedi.
“TÜRK LİRASI GÜRCÜ LARISI KARŞISINDA CİDDİ DEĞER KAYBETTİ GÜRCÜ İŞÇİLERDE GELMİYOR”
Artvin İl Başkanı Orhan Atan: Bilindiği gibi Artvin’imizin Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerimizde tamamında çay üretimi yapılmaktadır. Ayrıca Borçka ilçemizin de belirli bir kesiminde çay üretimi yapılmaktadır, burada karşılaştığımız en büyük Sorunlardan birisi arazimizin kırık olması sebebiyle hem gübreleme anlamında hem toplama anlamındaki işçilik anlamında sıkıntılarımız mevcuttur. Ayrıca toplama anlamında işçilerimizi komşumuz olan Gürcistan’dan gelen işçilerle yapılmaktaydı fakat Türk lirasının lari karşısında çok büyük değer kaybıyla yaklaşık 12 ,13 katına çıkmasıyla o taraftan işçi gelmesi durdu, çünkü oradan gelen işçileri de kurtarmıyor, sonuçta her şey bir şekilde maliyetlere yansıyor. Genel başkanımızın da pazar ilçesinde açıkladığı çay fiyatının 25 TL’nin artı destekleme artı 3 liranın doğru olduğunu kanısındayım. Tabii şu anki görüşümüz, Türkiye’deki enflasyon her an her ay her gün artmakta 25 TL’yi tekrar söylüyorum bugünkü görüşümüz bir hafta sonra bu değişebilir. Türkiye’de Enflasyonun ne olduğunu Sizler de biliyorsunuz.”
“İKTİDARIN UYGULADIĞI TARIM POLİTİKALARI ÇİFTÇİLERİMİZİ ÜRETİCİLERİMİZİ SÜREKLİ GELİR KAYBINA İTMEKTEDİR”
Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak: ben şöyle söylemek isterim Türkiye bir tarım ülkesi ama maalesef Ülkemizde uygulanan tarım politikaları her geçen gün çiftçimizi zor durumda bırakmaya devam ediyor maliyetleri artırmaya devam ediyor maalesef tarımdaki geçimini sağlayan İnsanların bu maliyet artışları üzerinden sürekli bir gelir kaybına ve birçok alanda da üretimin düşmesine sebep olan bir süreci hep birlikte yaşıyoruz .Çayda da aynı şeyi yaşıyoruz sadece Çayda mı Fındıkta da aynı şeyi yaşadık şimdi Önümüzdeki süreçlerde bundan sonra fındık sezonu gelecek Orada da aynı şeyleri söylemeye savunmaya devam edeceğiz çünkü bugün politik mevcut iktidarın uyguladığı tarım politikaları maalesef çiftçilerimizi üreticilerimize sürekli gelir kaybına itmektedir. Mevcut iktidar Mutlak surette üreticinin bu gelir kaybını ve artan maliyetleri görmek zorunda Aksi takdirde bugün çayı konuşuyoruz Yarın fındığı konuşacağız başka bir zaman değerini konuşacağız ama Türkiye’ de dediğim gibi bir tarım ülkesi ve Mutlak surette tarım sektörünün ve özellikle de Üreticinin desteklenmesi şart bunu bizim talebimiz bunun için sonuna kadar da biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak elimizden gelen mücadeleyi göstermeye devam edeceğiz.
“HER TÜRLÜ TARIM ÜRÜNLERİYLE İLGİLİ BİR POLİTİKA GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”
Giresun İl Başkanı Gökhan Şen Yürek: Çayda önemli bir yer alıyor bizim tarım ürünlerimizin içerisinde özellikle Doğu ilçelerimizde Tirebolu, güce, Çanakçı, Görele eğ nesil yoğun bir Şekilde çay üretiminin yapıldığı yerler bizim çay üreticilerimizin de sorunları hemen hemen diğer başkanlarımızın belirttiği gibi ortak yani ama bir de bizim üreticilerimize özgü birtakım sorunlar var onları da ben burada dile getireyim. Kota sorunu yaşıyor bizim üreticilerimiz artı Çay üretilen alanlarla ilgili Sertifika problemi yaşıyorlar orman kanunuyla alakalı birtakım sıkıntıları var bizim üreticilerimizin özellikle Çanakçı bölgesinde Sertifika alamadıkları için bu çaylarını da rahat bir şekilde Çaykur’a veremiyorlar. 2018 yılında dönemin Çaykur Genel Müdürü Tirebolu’da bir söz veriyor yani 500 ton kapasiteli bir fabrika kurmayı planlıyor ve şöyle söylüyor Tirebolu bölgesi de gerçekten kaliteli ve güzel çayın üretildiği bir bölgemizdir. Tirebolu 42 çayımız hepinizin bildiği gibi marka olmuş bir çay bu önemli bir markamız biz bunu yetiştiremiyor talepleri karşılayamıyor ürettiğimiz kadar sınırlı bir paketlememiz var bu bölgede yeni çaylıklar açılmasını programımıza dahil ettik diyor bunu kaç yılında söylüyor 2018 yılında, yıl 2024 üzerinden 6 yıl geçmiş ortada ne bir fabrika var ne de mevcut olan fabrikanın kapasitenin artırılmasına yönelik herhangi bir şey var, Maalesef bizim bölgedeki üreticilerimiz Çaykur’a yeteri kadar çay veremiyor dediğim gibi herkesin sorunu ortak üretim maliyet çok fazla artmış bir vaziyette ,Artık insanlar neredeyse ekmekten vazgeçiyor yani çay üretiminden vazgeçiyor sadece Çayda değil tüm tarım ürünlerinde ortak akılla bir politika üretmek zorunda hükümet fakat bunu yapabiliyor mu bunu da yapamıyor İnşallah bizim iktidarımızda bütün bu sorunları çözeceğim düşünüyoruz sadece çay değil çay fındık buğday her türlü tarım ürünleriyle ilgili bir politika geliştirmek zorundayız Çünkü pandemi bize gösterdi ki en önemli şey gıda bu dünyada. Dolayısıyla bu ülke bir tarım Ülkesi hükümet de bence tarıma çok büyük önem vermek zorunda.” Dedi.