Kuzey Teve


betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Andon Ilıca Suyu Tartışması Devam Ediyor

Andon Ilıca Suyu Tartışması Devam Ediyor
445 views
19 Ağustos 2022 - 16:44
Spread the love

Rize İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Çevre sağlığı müdürlüğüne bağlı görevliler, Küçükçayır köyünde (Andon) bulunan uzun yıllardan beri yurttaşların faydalı olduğuna inanılarak kullanılan Andon ılıca suyundan bir kuruluşun talebi üzerine 7 Haziran’da sudan numune aldı. Rize halk sağlığı laboratuvarlarında bu suyun tahlilinin yapılmaması nedeniyle numune Trabzon Halk Sağlığı laboratuvarına gönderildi.

“DEĞERLER 27 KAT FAZLA ÇIKTI”

Numunelerin incelenmesi sonucu suyun arsenik değerinin, litresinde 10 mikrogram olması gerekirken, 27 kat fazlası 273,43 mikrogram olduğu ortaya çıktı.

Analizlerde, litrede 250 miligram olması gereken sülfat değeri de 496,37 miligram; 200 miligram olması gereken sodyum oranı 373,12 miligram ve 50 mikrogram olması gereken mangan oranı da 624,17 mikrogram çıktı.

 “ANDON SUYUNUN BİR İNSANI ÖLDÜRMESİ İÇİN AYNI ANDA BEŞ TON İÇMESİ LAZIM”

Rize’de ılıca ve yüzey sularıyla ilgili incelemeler yapan, Su kalitesi ve kirliliği konusunda çalışmalar yürüten, RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Bülent Verep, söz konusu Andon suyuna ilişkin açıklama yaptı:

“Arseniğin kısa vadede anlık olarak etkili olabilmesi için çok yüksek miktarda alınması gerekir. Arsenik bir toksik metaldir. Toksik metallerin anlık ve kronik olarak etkileri olabilir. Arseniğin kısa vadede anlık olarak etkili olabilmesi için çok yüksek miktarda alınması gerekiyor. Yetişkin bir insan için 1450 miligram düzeyinde arsenik alındığı zaman öldürücü bir seviye olduğu söylenebilir. Ancak yapılan analizlerde şu görülüyor; ölçülen değer, litre olarak alınırsa yaklaşık olarak bir insanın ılıca suyunu içerek ölebilmesi için aynı anda 4-5 bin litre su içmesi lazım.

Böyle bir durum söz konusu olmadığı için ılıca suyundan turistik amaçla gelip ziyaret eden vatandaşlarımızın bir bardak veya bir litre gibi miktarlarda içmesi önemli bir sağlık problemi oluşturmaz. Ancak uzun vadeli olarak kullanımı durumunda insan sağlığı için uygun olmadığını söyleyebiliriz. Uzun vadeli ve devamlı kullanımlarda arseniğin insan sağlığı açısından özellikle cilt kanseri, daha sonra ise ciğer, böbrek gibi organlarda kanserojen etki yapabiliyor”

“TÜM PARAMETRELER İNSANİ KULLANIM DÜZEYİNE GETİRİLİRSE SU TÜKETİLEBİLİR”

Ilıca suyunun halk sağlığını yalnızca uzun vadede tüketilirse tehdit edebileceğini belirten Verep:

“Özellikle maden suyu kaynakları doğal olarak çıktıkları pozisyonda, insanoğlunun kullanımına çok uygun değildir. Bu tür durumlarda bu kaynaklara üretim tesisleri kurulup, su kaynaklarının insani kullanım düzeylerine tüm parametreler açısından getirilmesi sağlanabilir yani işlenmesi sayesinde insani kullanım düzeyine ulaştırılabilir.”

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

2024 Kuzeyteve.com